Principalul si cel mai intalnit tip de geam termoizolant este geamul float obţinut din sticlă clară, transparentă, de foarte-bună calitate, la standarde actuale, prin procesul tehnologic de „glass floating”, pentru obtinerea unei planeități perfecte a acestuia. Realizat la diverse dimensiuni, acest tip de geam termoizolant (termopan) este cel mai răspândit ca și utilizare, atât domestică, cât și industrială. Deși grosimile clasice sunt cele de 4mm și 6mm, se poate opta, pentru proiecte speciale, pentru grosimi de până la 52mm.
Tehnicile de realizare a geamului și cerințele tot mai aprige pentru crearea unor medii cât mai ECOfriendly au dus la apariția sticlei LOW-e, un tip de sticlă ce reflectă o mare parte din radiațiile solare, garantând un transfer termic mai mic și un grad de economie și ergonomie sporit. Acest aspect se datorează stratului fin de particule metalice pe suprafața sticlei. Sticla LOW-e prezintă numeroase avantaje principalul fiind economia pe factura de utilități, prin scaderea necesității de răcire a încăperilor, pe timpul verii.
Următorul tip de geam termopan, pe scara eficienței, este geamul cu protecție solară LOW-e 4S. Acesta oferă un confort sporit, pe parcursul întregului an, oferind condiții optime de temperatură și lumină.
În sezonul cald, acesta oferă o mai bună protecție decât un geam termoizolant clar, prin reflexia energiei solare, ducând la diminuarea facturilor la energie.
În sezonul rece, gradul de izolare este unul foarte performant, reducându-se semnificativ pierderile de căldură. Acest aspect este foarte sesizabil în imediata vecinătate a ferestrelor, unde zona de rece nu se mai simte la fel de mult, ca în cazul altor tipuri de geam termoizolant.
Geamul reflexiv combină funcţiile de control solar cu cele arhitecturale. Proprietăţile de izolare termică, acustică, rezistenţă la foc îi sunt conferite de cea de a doua foaie de sticlă (float clar, low-E, antiefracţie, antifonică, rezistentă la foc). Poziţionarea stratului reflexiv în geamul termoizolant poate fi la exterior (în acest caz predominând efectul de oglindă) sau la interior (reflexia are un grad mai scăzut scoţând în evidenţă culoarea sticlei, iar stratul de depunere este mai protejat). Datorită efectului de oglindă, geamul termoizolant (termopan) reflexiv este folosit în special la pereţi cortină (normal, semistructural, structural), la clădiri de birouri, clădiri comerciale, industriale dar şi la locuinţe. Sticla reflexivă se obţine prin depunerea la cald de oxizi metalici pe suprafaţa sticlei, creându-se în acest mod o acoperire foarte rezistentă şi stabilă. Natura stratului de acoperire, precum şi sticla de bază, determină luminozitatea, gradul de reflexie şi proprietăţile de control solar al geamului, precum şi culoarea. Sunt disponibile o mare varietate de culori (bronze, gri, verde, argintiu, auriu, clar, albastru, precum şi nuanţe ale acestora).