remar-inter-glass

Profesioniști în industria sticlei și a geamului termoizolant

Recomandari pentru evitarea aparitiei fenomenului de condens

 
În sezonul rece, condensul reprezintă una dintre problemele acute cu care se confruntă mulți beneficiari de tâmplărie termoizolantă. Pentru a evita formarea acestuia, este necesară definirea fenomenului și stabilirea factorilor care generează apariția umidității pe suprafața ferestrelor sau a geamului termoizolant. Condensul este determinat de trecerea vaporilor de apă din stare gazoasă în cea lichidă, ca urmare a contactului acestora cu partea interioară (mai rece) a pereților. În zonele afectate este favorizată apariția ciupercilor de mucegai, concomitent cu deteriorarea finisajului zidăriei. Spațiile în care se manifestă cel mai frecvent sunt incintele "umede": bucătării, băi, spălătorii etc. , în cadrul cărora este prezentă o cantitate mai mare de vapori , în condițiile unei temperaturi ridicate a aerului din cameră.

Pentru evitarea formării de condens, specialiștii în construcții recomandă montajul, la pereții exteriori ai imobilului a unor straturi de material cu o permeabilitate sporită la vapori. În cazul zidăriei la care termoizolația este dispusă la interior riscul este mai ridicat, deoarece stratul de izolare permite menținerea umidității .

Pentru rezolvarea acestei probleme, este indicată realizarea unei "bariere de vapori" impermeabile, pozitionată în zona ce are o temperatură crescută și prevazută cu un sistem de difuziune pentru ventilare.

O altă metodă o reprezintă montajul unor pereți speciali (multistrat), la care materialul permeabil este poziționat la exterior. Pentru eliminarea rapida a vaporilor din spațiile afectate de condens, poate fi prevăzut un strat suplimentar, amplasat la o anumită distanță de restul termoizolației, care va asigura ventilarea suprafeței exterioare a peretelui.

Chiar și în sezonul estival, condensul poate să apară în încăperi speciale, prevazute cu climatizarea artificială (sere, saune, piscine acoperite etc.), locații în care nu pot fi aplicate soluții de îmbunătățire a termoizolației.