Surse generatoare de vapori, principala cauza a condensului

Esti aici: Articole
 
In profida utilizarii unor sisteme performante de tamplarie, unii beneficiari reclama aparitia fenomenului de condens, mai ales iarna. O analiza pertinenta a situatiei presupune identificarea initiala a cauzelor , care pot fi datorate proiectarii, executiei, montajului, exploatarii sau intretinerii improprii. Lipsa competentei in alegerea ferestrelor potrivite ( mai ales in functie de pozitionarea acestora in planul fatadei) face inutil efortul beneficiarului de a evita consecintele. Executia necorespunzatoare a tamplariei, coroborata cu montajul defectuos sau utilizarea incorecta , pot genera, de asemenea , formarea de condens. Totodata , la ferestrele fabricate cu profile de aluminiu fara bariera termica si amplaste la exteriorul cladirilor, fenomenul de condensare a vaporilor de apa este inevitabil. Condensul poate sa apara pe suprafata mai rece a ferestrei ( atat pe geam cat si pe rame) in momentul in care cantitatea de vapori din cadrul incintei depaseste limita de saturatie a aerului. Totodata , trebuie precizat ca fenomenul nu are legatura cu infiltrarea vaporilor si formarea picaturilor de apa in interstitial dintre foile de sticla ce alcatuiesc geamul termoizolant , acesta fiind o consecinta a executie defectuoase a vitrajului. Principalele motive care genereaza condensul sunt reprezentate de :
Aerul expirat (1-2litri/zi)
Vaporii generati din activitati casnice ( 2 litri/zi)
Prezenta plantelor, amplasarea necorespunzatoare a elementelor de incalzire si a glafurilor , obturarea circulatiei aerului prin draperii sau jaluzele etc.
Vaporii rezulatati din alte cause ( 3 litri /zi)

Astfel , un metru cub de aer contine , la o temperature de 0 grade celsius , 5 centrimeti cubi de vapori de apa . Daca spatiul este incalzit , cantitatea de apa din aer se majoreaza ( 17 grame la 20 grade Celsius si 30 grame la 30 grade Celsius). In cazul in care aerul devine saturat (avand umiditate relative de 100 % ) nu mai are capacitatea de a retine vapori. De exemplu, intr-o incapere cu o suprafata de 15 mp si o inaltime de 2,5 m ( cu un volum de 38 mc), la o temperature de 23 grade Celsius si o umiditate relativa de 100% in aer se afla aproximativ un litru de apa , sub forma de vapori invizibili. Daca in timpul noptii temperatura scade cu cateva grade Celsius , o parte din vapori se condenseaza pe suprafata geamului sau a cercevelelor / tocurilor. Fenomenul poate sa apara atunci cand umiditatea relativa a aerului este ridicata, iar temperature ferestrelor scazuta. Din ratiuni ce tin de confort si de protectia sanatatii la temperature optima a camerei (23 grade Celsius) acest indicator trebuie sa fie cuprins intre 40% si 70 % . Condensul incepe de la marginea vitrajului , unde pot exista zone etansate necorespunzator, iar circulatia aerului este impiedicata de prezenta unui glaf prea lat situat in zona radiatorului. Deasemenea , in cazul montajului ferestrelor spre partea interioara a peretelui, circulatia curentilor de aer cald este scazuta , iar suprafetele geamului raman neincalzite. In cazul in care interstitiile dintre cercevea si rama sau intre vitraj si bagheta - distantier sunt prea mari , exista posibilitatea scaderii temperaturii ansamblului sub pragul punctului de roua.
 
 
Copyright REMAR INTER GLASS SRL @ 2014 - 2018 | Site realizat de Dybo