Recomandari pentru evitarea aparitiei fenomenului de condens

Esti aici: Articole
 
In sezonul rece , condensul reprezinta una dintre probleme acute cu care se confrunta multi beneficiari de tamplarie termoizolanta. Pentru a evita formarea acestuia, este necesara definirea fenomenului si stabilirea factorilor care genereaza aparitia umiditatii pe suprafata ferestrelor sau a geamului termoizolant. Condensul este determinat de trecerea vaporilor de apa din strare gazoasa in cea lichida , ca urmare a contactului acestora cu partea interioara(mai rece) a peretilor. In zonele afectate este favorizata aparitia ciupercilor de mucegai, concomitent cu deteriorarea finisajului zidariei. Spatiile in care se manifesta cel mai frecvent sunt incintele "umede" : bucatarii, bai, spalatorii etc. , in cadrul carora este prezentata o cantitate mai mare de vapori , in conditiile unei temperaturi ridicate a aerului din camera.

Pentru evitarea formarii de condens , specialistii in constructii recomanda montajul , la peretii exteriori ai imobilului a unor straturi de material cu o permeabilitate sporita la vapori. In cazul zidariei la care termoizolatia este dispusa la interior riscul este mai ridicat, deoarece stratul de izolare permite mentinerea umiditatii .

Pentru rezolvarea acestei probleme , este indicata realizarea unei "bariere de vapori" impermeabile, pozitionata in zona ce are o temperatura crescuta si prevazuta cu un sisitem de difuziune pentru ventilare.

O alta metoda o reprezinta montajul unor pereti speciali (multistrat) , la care materialul permeabil este pozitionat la exterior. Pentru eliminarea rapida a vaporilor din spatiile afectate de condens, poate fi prevazut un strat suplimentar, amplasat la o anumita distanta de restul termoizolatiei, care va asigura ventilarea suprefetei exterioare a peretelui.

Chiar si in sezonul estival , condensul poata sa apara in incaperi speciale , prevazute cu climatizarea artificiala ( sere, saune, piscine acoperite etc.) , locatii in care nu pot fi aplicate solutii de imbunatatire a termoizolatiei.
 
 
Copyright REMAR INTER GLASS SRL @ 2014 - 2018 | Site realizat de Dybo